Negen regels voor een nieuwsgierigheidsreis

Ik ben de afgelopen drie weken door Japan gereisd met het doel om mijn nieuwsgierigheid te volgen. De eerste week ging hartstikke lekker, tegen het einde van de tweede week raakte ik een beetje verstrikt in mijn eigen idee.

In plaats van elke dag naar buiten te gaan met een open blik en geen idee van wat de dag me kon bieden, raakte ik steeds meer afgeleid door alles wat er te doen is, en hoe weinig dagen ik nog maar had. Daarbij raakte ik gefrustreerd door ‘verspilde’ tijd. Ik zal bijvoorbeeld twee uur extra op een ferryboot om van de tweede stad van het eiland naar de hoofdstad van het eiland te varen om de volgende dag weer een bus te nemen van 2,5 uur naar die tweede stad. Ook heb ik het Nederlandse themapark Huis ten Bosch alleen van buiten gezien, omdat ik verkeerd had gelezen hoe duur de entree zou zijn, en ik echt geen zin had om 70 euro te betalen om ‘klein Nederland’ te kunnen zien terwijl ik zelf potjandorie uit dat pittoreske landje kom. Die ‘tijdsverspilling’ kostte een uur of 4, versterkt door het feit dat ik een station te vroeg was uitgestapt en nu naar station Huis ten Bosch moest lopen met de hele backpackparade op mijn rug.

Mijn oma zei nog, aan de telefoon; “sleep je die rugtas dan overal met je mee?’ Ik liep daar met mijn rugtas en ik dacht aan het antwoord dat ik gegeven had: “Nee hoor, ik doe alles met het openbaar vervoer, en anders huur ik een locker.” Dat ging nu dus even niet op. Ik had wel een uniek uitzicht op het grootste hotel in het Nederlandse themapark vanuit het kleine Japanse dorpje. Het hotel is gemaakt naar een uit de kluiten gewassen model van het centraal station. En ik liep daar tussen kleine houten huisjes en moestuintjes.

In ieder geval, het punt is, ik hield me niet aan het doel van de reis. Dat was om mijn nieuwsgierigheid te volgen. Dus bij deze: negen regels waarmee je jouw reis, dag of week tot een succes kan maken. Ook als het mislukt.

 1. Plan niks
  Plan niks, behalve die dingen die gepland moeten worden. In mijn geval was dat de vliegreis, maar het zou ook kunnen dat je een paraplu meeneemt op een dag dat het zou kunnen gaan regenen.
 2. Zorg voor een kansrijke omgeving
  Ik was in Japan in januari: laagseizoen! In elke stad of dorp waar ik was kon ik een betaalbare slaapplaats vinden, en bezienswaardigheden waren stukken minder druk dan in de rest van het jaar. Andere kansrijke plekken kunnen zijn: een leuke stad, buiten het weekend, een stadje waar niemand ooit van gehoord heeft, of een natuurgebied met veel verschillende paden.
 3. Sla de voorpret niet over
  In mijn geval heb ik veel tv shows over Japan gekeken (Japanology Plus) en heb ik Japans proberen te leren met de app Duolingo. Ik heb zelfs een boek gekocht om te proberen Japans te leren lezen! En dat meegenomen! En geen één keer open gedaan. Maar goed, dat ben ik, ik weet niet wat jij leuk vindt of wat jij graag wil leren. Misschien wil jij wel meer weten over de geschiedenis van een plaats voor je er geen gaat, of over de specialiteiten van de lokale keuken. Let op! Valkuil! Geen restaurants opzoeken en vergelijken.
 4. Niet vergelijken
  Dat is een mooi bruggetje naar regel 4. Niet vergelijken! Zie je een leuk restaurant met gerechten binnen je budget? Ga naar binnen. Heeft het hostel op je computerscherm een goede score voor hygiëne en is het dicht bij het OV? Doen. Boeken, en niet meer terugkijken. Niet op Instagram kijken wat anderen in deze plaats hebben gedaan, geen reisgids kopen, niet dubben over het beste restaurant. Gewoon gaan.
 5. Ga alleen
  Dat was voor mij in ieder geval essentieel. Geen anderen om rekening mee te houden. Geen sociale druk om iets leuks te vinden, geen compromis. Alles zelf beslissen, en van alles zelf de consequenties aanvaarden. Ik kan me best voorstellen dat je deze type reis met z’n tweeën doet, maar dan bepaalt de één de ene dag, en de ander de andere. En geen suggesties of geklaag! Het kan natuurlijk ook een dag zijn. Deze maand neem ik jou een dag mee uit, en de volgende maand jij mij.
 6. Glimlach
  Per ongeluk de verkeerde bus genomen? Glimlach. Voor de vijfde keer op een dag horen dat je zo lang of zo blond bent? Glimlach. De serveerster komt met een vork aanzetten omdat je loopt te klooien met je eetstokjes? Glimlach.
  Echt, dit ga ik in Nederland ook doorzetten. Zo veel beter dan; “goh, nog nooit gehoord, echt vind je me lang?” Gewoon een glimlach: “Ja, lang hè? Wel 1.90. Jahaaa. Dat ben ik. Lang. Fijne dag verder! Iedereen blij.”
 7. Stel je verwachtingen bij
  Geen verwachtingen gaat natuurlijk niet. Je hebt altijd verwachtingen. Ik verwachtte bijvoorbeeld overal vending machines (verkoop automaten) te zien met de vreemdste etenswaren en producten om te kopen. Maar ik heb toch echt alleen vending machines gezien met drankjes er in. Vreemde drankjes, dat wel, maar geen brood, pizza of noodles, eieren of bananen. Dat heb ik alleen op tv gezien.
  Ik verwachtte ook leuke mensen tegen te komen, of tenminste andere Nederlandssprekenden, en dat je dan samen iets gaat doen. Ik ben nul Hollanders tegengekomen, helemaal geen een. En alle leuke en lieve mensen die ik tegenkwam heb ik snel weer verlaten omdat ik helemaal geen geduld had en liever in mijn eentje verder reisde.
 8. Deel je verhaal
  Deel je verhaal! Want na naast insta-perfect moet er ook insta-mislukt zijn! Anders krijgen we allemaal zo’n onrealistisch idee van de wereld en onze vrienden die wel allemaal een perfect leven hebben. Help elkaar om niet alles te laten lukken. Je hoeft het niet op Social media te delen, vertel het je vrienden! Maak een tekening, of een fotoalbum. Leuk.
 9. Accepteer mislukkingen
  Nou ja, hoe kan het eigenlijk mislukken. Volg je nieuwsgierigheid werkt altijd. Omdat je geen plan, en geen verwachtingen hebt. De verkeerde bus heeft vast ook mooie uitzichten, en anders had je die niet gezien. Ja toch.

Simpel zat toch! In het kort: gewoon gaan, gewoon doen! Niet te veel kiezen, en niet te veel klagen. Ik kan het iedereen aanraden.

Kijk ook maar eens mijn insta-story, dan zie je wat ik bedoel.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: