Overleven door samenwerken

Een week geleden las ik een artikel op De Correspondent: Hoe de mens de baas op aarde werd. Een paar dagen na het lezen van het artikel realiseerde ik me pas hoe belangrijk dit artikel is voor mijn werk. In dit artikel beargumenteert Rutger Bregman (sowieso één van mijn favoriete Correspondenten, natuurlijk om zijn pleidooi voor het basisinkomen, maar ook vanwege manifest Schuldvrij en de Rudi en Freddie Show), dat de voorvader van de mens zijn concurrent, de Neanderthaler, heeft kunnen verslaan door samen te werken.

RP-F-00-1017
Mensch und Gorilla van Carl Huth, CC0,  via Rijksstudio

Neanderthalers waren waarschijnlijk sterker en intelligenter (ze hadden tenminste een grotere herseninhoud) dan Homo Sapiens. Toch stammen wij met z’n allen af van de Homo Sapiens, en is de Neanderthaler uitgestorven. Bregman haalt een interressante ontdekking aan van een groep Duitse onderzoekers, die intelligentietests uitvoerde bij peuters, van de soorten mens, chimpansee en orang-oetang. En wat blijkt? Alle soorten zijn even goed in de tests op de gebieden van ruimtelijk inzicht, rekenen en causaliteit, sterker nog, er zijn tests waarbij een chimpansee als sterkste uit de test komt.

De mens maakt pas een groot verschil op de test ‘social learning’, het vermogen iets te leren van een ander. Helaas kunnen we Neanderthalers nooit meer testen op deze gebieden, maar afgaande op Bregmans aangehaalde bronnen en onderzoeken lijkt dit een zeer overtuigend argument voor dit mysterie uit de oertijd. Ik raad je zeker aan het hele artikel te lezen op de Correspondent, of om de podcast te luisteren. Rutger Bregman slist een beetje, en dat maakt het heel aangenaam om naar hem te luisteren.

Waarom is dit relevant voor mijn werk? Mijn werk is om mensen samen te laten werken, het delen van kennis te faciliteren en met een groep op nieuwe ideeën te komen. Daarmee kom je tot een collectieve wijsheid, een som van de intelligentie van mensen in de kamer. En kan je anderen, die in hun eentje misschien wel sterker, groter en intelligenter zijn dan jij, uiteindelijk verslaan.

 

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: